Избор и качество

Снимка: БГНЕС

За година дълговете на болниците нараснаха с близо 10 % и приближиха 800 млн. лв. Около 300 на частните. Останалите на държавните. Същевременно пациентите са извадили, по документи, близо половин милиард лева под познатата форма на доплащане. А както знаем, там истината е в пъти по-мрачна.
Същевременно доходите по ведомост на хората в 187-те държавни и общински болници са същите. Една четвърт от работещите там са на минимална заплата. Разходите за материали са намалели… В частните болници картината е обратна.

Не познавам анализатор от какъвто и бранш, който може да определи състоянието на системата като адекватно и реално здравно осигуряване. Може би затова тя се нарича реформа. Вече четвърт век. И ние, реформирани, сме първи по заболеваемост и смъртност на континента. И на здравните заведения се отпускат лимити, а не реални средства за реално лечение. Тогава идват фалшивите пътеки и ненужни псевдо манипулации, играта с фактури и доставчици, което някой нарича откровено точене на здравната каса и откровеното изнудване наречено избор на екип или дарение. И накрая плащането на ръка, което вероятно е повече от целия здравен бюджет на републиката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!