Обучават магистрати за защита на пострадалите от трафик на хора

Снимка: http://mimismission.com

Съдии, прокурори и адвокати ще преминат обучение, с което ще затвърдят и задълбочат знанията си за защита правата на пострадалите от трафик на хора. Това предвижда двугодишен партньорски проект между Германия, Швеция, Румъния и България. Той също така цели да се подтикне сътрудничеството между участниците и да се създаде електронна платформа за обмен.

Обучението и изграждането на знания  и капацитет у правоприлагащите органи и адвокатите, които работят по проблемите на защита правата на пострадалите от трафик на хора в съдебния процес реално ще започнат през следващия септември. От 4 до 8 ноември обаче ще се проведе подготовката на обучителите в Германия и в Швеция. Целеви групи са съдии, прокурори и адвокати  от България и Румъния с опит в тематиката. Координатор от наша страна е Фондация „Български център за джендър изследвания” , която вече има практика в провеждането на обучения по проблемите на защита правата на човека, също защита правата на жените, насилието и дискриминацията, основани на пола. Специална електронна платформа ще подпомага обмена на знания между експертите:

От нашата страна ще бъдат селектирани 50 адвокати, съдии и прокурори, като за целта Българският център за джендър изследвания ще работи пряко с Националната комисия за борба с трафика на хора, с Националния институт на правосъдието и с професионалните гилдии.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!