Седмица с два балотажа

Снимка: БГНЕС
Седмицата ще завърши с два балотажа. И двата, свързани с българите. Единия тук, другият в Молдова. У нас въпросът е не как а кой, защото само самоубиващ се политик може да подложи на съмнение външнополитическата ни ориентация.

На запад от Прут, където живеят близо 200 000 българи и още толкова припознаващи се и за нашенци туркоезични християни, нещата са по-различни. И колкото и да си мислим че са далече, не са. А още един конфликт, вече на север от Дунав, с наложено участие на наши сънародници ще ни дойде много.
В Кишинев за президентското място се борят проруският, поне на думи Игор Додон и прозападната, поне на думи Мая Санду. Казах на думи, защото характеризациите там определят повече принадлежност към определени, не винаги изчистени политически кръгове. Някъде ги наричат олигархически. Пътьом Москва наказателно спря вноса на селскостопанска продукция от бившата си съюзна република и това доведе до икономически колапс. И до финансов, защото там се реализира над 3/4 от експорта. Който е 4/5 земеделски стоки. А основните валутни постъпления са пак от Русия. От работещите близо милион молдовани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!