Газовата връзка между България и Румъния ще бъде открита официално

Снимка: БГНЕС

Още от началото на следващата година може да има реални търговски сделки с газ през българско-румънската връзка, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Той посочи, че вече има и няколко компании, които проявяват интерес да пренасят синьо гориво през интерконектора: 

80% от потребностите на румънския пазар се задоволяват със собствен природен газ, така че очакванията ми са много скоро румънският алтернативен източник да получи достъп и до българския пазар. Всъщност чакахме този момент на въвеждане в техническа експлоатация на интерконектора, за да можем да пристъпим към процедурата по обявяване на резервиране на капацитет и вследствие на процедурата ще се получат условия, при които да се стигне до реална търговия с природен газ, подобно нещо, виртуална, реална търговия се случва на съществуващата тръба с Гърция.

Газовата връзка между България и Румъния ще бъде открита официално днес. Очаква се тя да разнообрази и да гарантира сигурността на доставките на синьо гориво за двете страни.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!