ГЕРБ няма да изтегля законопроекта за Бюджет 2017

Липсата на гласуван бюджет ще доведе до допълнителна икономическа нестабилност, смята Мика Зайкова

| обновено на 14.11.16 в 15:49
Снимка: БГНЕС

Въпреки подадената оставка проектобюджетът за догодина няма да бъде оттеглен. Пред "Хоризонт" от Министерството на финансите потвърдиха, че финансовата рамка ще бъде разгледана в Народното събрание. Според министър Владислав Горанов, не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм, заявява Горанов.

Повечето анализатори са категорични, че оттеглянето на бюджета за догодина не е необходимо въпреки загубата на президентските избори. Освен това, ако бъде изтеглена финансовата рамка, това би спряло много от политиките по доходите. Например, увеличаването на минималната работна заплата, обясни икономистът Мика Зайкова. И още:

В областта на социалната политика няма да се сбъднат, колкото и малки да са те, увеличенията за децата, за децата с увреждания.

По закон – ако няма приет бюджет, държавата ще остане да работи по стария закон, но ще може да харчи до 1/12 всеки месец, което ограничава правенето на политики през бюджета, обясни за "Хоризонт" икономическият експерт Мика Зайкова:

Нищо от това, което е заложено по бюджет, колкото и малко да е то, в социалната сфера, няма да се сбъдне, нито в областта на доходите. Минималната работна заплата ще си остане на нивото на 2016 година, защото няма да бъде приет бюджет.

В сферата на доходите ще бъдат засегнати служителите от най-важните сфери:

Нито ще станат увеличенията за учителите, още по-трудно ще стане с увеличенията, които са предвидени за долекарските заплати... И без това здравеопазването ни е в ужасно състояние.

Липсата на гласуван бюджет ще доведе до допълнителна икономическа нестабилност.

Изтеглянето на бюджета би довело до голяма икономическа и политическа нестабилност, предупреди бизнесът. Васил Велев от Aсоциацията на индустриалния капитал:
 

Ние затова винаги се обявяваме против извънредни предсрочни избори. От догодина ще се състави правителство някакво след поредните избори, но след това има избори за европейски парламент. Тогава пак ли ще има извънредни избори за парламент? Не може след всяко провеждане на избори да се правят парламентарни избори, така държавата не работи.

Бюджетът за догодина бе приет на първо четене от водещата парламентарна комисия още преди изборите. Във вторник предстои разглеждането в повечето от останалите комисии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!