Амнести Интернешънъл: България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека. Това посочва доклад на "Амнести Интернешънъл". За да извлече възможно най-точни данни, изследователският екип на базираната в Лондон НПО, е анализирал снимков и видеоматериал от юни 2014 г. досега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак. Според информацията цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. Като основни доставчици на оръжие за иракските милиции обаче са посочени Иран, САЩ  Русия.

Турският премиер Бинали Йълдъръм ще посети Ирак за обсъждане на борбата срещу тероризма и бъдещето на страната, съобщи Ройтерс. Според турския правителствен говорител Нуман Куртулмуш, визитата ще даде началото на нов период в отношенията с централното правителство на Ирак. Йълдъръм ще посети Багдад и Ербил. Отношенията между Турция и централното правителство на Ирак бяха обтегнати в последно време, по-специално заради присъствието на турски военни сили в лагера Башика, северно от Мосул, напомня агенцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Патрик Уилкен: Български картечници са попаднали в ръцете на паравоенни организации в Ирак

Български картечници са използвани от паравоенни организации в Ирак, съобщи за "Хоризонт" Патрик Уилкен от "Амнести Интернешънъл". Той е автор на доклада за оръжията, използвани в Ирак от формирования, които нарушават човешките права. Оръжията са..

обновено на 07.01.17 в 09:51