Теменужка Петкова: Режим на тока няма, няма и да има

| обновено на 13.01.17 в 17:30
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Режим на тока няма, няма и да има. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Правителството е предприело всички необходими мерки, за да покрие рекордното потребление на ток.

Потреблението постепенно се нормализира и по последни данни е около 6200 мегавата. Всички основни производствени мощности работят нормално. Няма населени места без електрозахранване и няма никакви основания да се очаква режим на тока. Теменужка Петкова поясни, че състоянието на електроенергийната система се следи непрекъснато и при настъпване на необходимите условия, износът от България ще бъде възстановен. 
Министерството на енергетиката започва от понеделник проверка на всички централи на въглища. Целта е да се установи в какво състояние са и дали имат необходимите количества на склад, обяви министър Теменужка Петкова. 
В дните с най-ниски температури някои от резервните мощности от частните централи не можаха да бъдат включени. При една част причината беше техническа, а при друга - замръзналите въглища, с които работят. Те ще бъдат глобени. 
Проблем със замръзването на въглищата има при Мини "Марица-Изток", обяви Петкова
Колегите работят. Организирали са трисменен режим на работа. Мините работят непрекъснато, така че да могат да доставят необходимите количества, да могат да се съответно предприемат действия и за разтоварването на въглищата при тези усложнени атмосферни условия.


Петкова съобщи за появили се информации, че БСП готвят протести заради несъществуващ режим на тока. Тя определи това като политическа немощ.

Подобни манипулации са изключително опасни и изключително рисковани. Недопустимо е да се заиграва със страховете на хората в такава ситуация. Разбирам, че ситуацията е предизборна, но това не бива да бъде за сметка на сигурността и на спокойствието на българските граждани, коментира Петкова.


Измисляне на фалшиви новини - така от БСП определиха  твърденията на министър Петкова, че има информация за подготвяни от БСП протести заради недостига в производството на ток. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Инж. Андонов - изпълнителен директор на

Добивът на въглища в "Мини Марица изток“ не е спирал

Нощните температури от порядъка на  минус 15 градуса затрудняват сериозно добива на въглища в "Мини Марица изток“, но той не е спирал.  Дневно от рудниците към топлоцентралите в енергийния комплекс се подават между 80 и 100 хиляди тона въглища, заяви за..

публикувано на 13.01.17 в 16:48