Британският министър на отбраната обвини Русия, че се стреми да отслаби НАТО

Майкъл Фалън изброи конкретно като руски мишени България, Черна гора, Съединените щати, Франция, Германия и Холандия

| обновено на 03.02.17 в 18:20
Майкъл Фалън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната сър Майкъл Фалън предупреди, че Русия си служи с кибернападения, за да отслаби НАТО, да дестабилизира инфраструктурата и да манипулира демократични институции на Запад.

Говорейки в шотландския университет "Сейнт Андрюз" Майкъл Фалън каза, че е ясно, че Русия става все по-войнствена в действията си към Запада, както в чисто физическия смисъл на думата чрез демонстрация на военна сила, така и в дигиталното пространство. Британският министър на отбраната изтъкна, че Москва използва дезинформацията като мощно оръжие, за да разшири влиянието си, да дестабилизира западните правителства и да остлаби НАТО. Той спомена конкретно нападенията срещу френската медийна група "Ти Ви 5 Монд", долната камара на германския парламент и различни холандски институции.

Той се въздържа от по-категорична оценка за последните американски избори, като спомена само, че има съмнения за хакерски атаки срещу двете основни американски партии.

Сред руските цели той посочи и България, цитирайки бившия български президент Росен Плевнелиев за кибератаката през октомври миналата година, че това е била най-интензивната и най-сериозната акция по рода си в Югоизточна Европа.

Майкъл Фалън смята, че Кремъл определено подлага на изпитание устойчивостта на НАТО. В наш интерес и в интерес на цяла Европа е да поддържаме НАТО силен и да разколебаем Русия от поетия от нея курс, изтъкна британският министър на отбраната. Той подкрепи призива на президента Доналд Тръмп към всички страни-членки на НАТО да се придържат към ангажимента да заделят поне 2 процента от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната.

Междувременно нов доклад предупреждава депутатите, че липсата на добри кадри и хаотичното боравене с лични данни подкопава доверието в британското правителство да съумее да защити собствената си инфраструктура и икономика от кибернападения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!