Заради мръсния въздух КАТ проверява автомобилите за спазване на екостандартите

Обсъжда се въвеждане на безплатен градски транспорт в София при завишено замърсяване на въздуха

Снимка: БГНЕС


КАТ "Пътна полиция" и Автомобилната инспекция вече проверяват за спазване на екологичните стандарти за автомобилите. Проверките са първо по големите булеварди в София, каза старши инспектор Николай Крушарски.

Проверяват се възможно повече автомобили за това дали отделят в атмосферата вредни частици, които излизат от работния режим на двигателя. Глобата, която законът предвижда, е 100 лева, фиксирана, като автомобилът на водача ще бъде спрян от движение до отстраняване на съответно тази неизправност и преминаване на последващ технически преглед.

Контролът в Столичната община за намаляване на замърсяването на въздуха ще е насочен за използването на катализатори при автомобилите с дизелово гориво, съобщи кметът Йорданка Фандъкова:

Да не допускаме автомобили, които превишават нормите, да се движат по улиците на София, защото това е един от важните източници на замърсяване.

Столичният кмет ще очаква подкрепа от Общинския съвет за временно ограничаване на движението на автомобилите:

Да имаме възможност и право временно да ограничаваме движението на автомобили в определени зони при прогноза за завишени нива на замърсяване, както и да регламентираме пускането на безплатен градски транспорт в такива дни. Говорим за дни с трайно превишаване на нормите.

Столичната община подкрепя обявеното намерение на министерството на околната среда да се въведат стандарти за използването на горивата за отопление.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!