Мария Габриел: България трябва да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система

ЕП гласува регламент, според който всички граждани на ЕС и трети страни трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни при преминаване външните граници на Съюза. 

Мярката е насочена към борбата с тероризма и феномена "чуждестранни бойци" – европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, ползвайки фалшиви или откраднати документи. 

Системните проверки няма да важат единствено за Дания, Обединеното кралство и Ирландия, които имат изключение в договорите си относно сферата на вътрешни работи. 

България обаче е длъжна да прави проверки, въпреки че не е още част от Шенгенското пространство. По този повод в пленарната зала българските евродепутати Мария Габриел и Емил Радев от ЕНП призоваха България да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система.

За да може това, което имаме като цел, предотвратяване на терористични атаки, по-добър обмен на информация и повишаване и укрепване на сигурността на Европа, да може да се случва. Давайки достъп на България до Шенгенската информационна система, със сигурност ще бъде една важна стъпка напред в правилната посока, обясни Мария Габриел.

Наскоро в интервю за програма "Хоризонт" представител на Малтийското ротационно председателство на Съвета на ЕС потвърди, че се обсъжда решение за технически достъп на българските власти до информационните системи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!