ЕНП предупреди Орбан, че няма да търпи ограничаване на основни човешки права в Унгария

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан е обещал пред колегите си от Европейската народна партия /ЕНП/ да изпълни исканията на Еврокомисията. Партията му „Фидес“ е получила последно предупреждение относно антиевропейската си реторика. Това е станало на срещата на лидерите на ЕНП рано тази сутрин, която обичайно се провежда преди официалната среща на ЕС.

ЕНП ясно е предупредила Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“, че няма да толерира нито ще приеме ограничаване на основни човешки права в Унгария или незачитане върховенството на закона, пише в изявление на председателя на паневропейската десница Жозеф Дол:

След откровен разговор, унгарският министър-председател е уверил ръковоството на ЕНП, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да изпълни изискванията на ЕК, казва Дол. Това включва спазване на акдемичната свобода и автономност на Централноевропейския университет в Будапеща. Според ЕНП той трябва да остане отворен и ултиматумите срещу него да спрат.

Сред присъствалите на срещата бяха германският канцлер Ангела Меркел и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Съвета Доналд Туск и на Европарламента- Антонио Таяни.

ЕНП вярва, че неправителствените организации са неизменна част от здравата демокрация и трябва да бъдат уважавани, пише още в съобщението. Партията ясно е показала на унгарските си партньори, че няма да търпи очевидна антиевропейска реторика, каквато има в разпространената консултация до унгарците под наслов „Да спрем Брюксел“. Постоянните атаки срещу Европа, които Фидес“ отправя от години достигнаха пределна граница, казва още Жозеф Дол.

Еврокомисията започна наказателна процедура заради закона за висшето образование в Унгария и подготвя други, относно намеренията за ограничаване неправителствените организцации, финансирани от Джордж Сорос.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!