Група евродепутати от левицата с алтернативен сценарий за бъдещето на ЕС

Снимка: БНТ

Група евродепутати от крайната левица, социалистите и еколозите предложиха алтернативен сценарий за бъдещето на Европейския съюз, който според тях не присъства в предложената от Еврокомисията "Бяла книга". Сред инициаторите на проекта са и българските депутати в Европарламента Георги Пирински от БСП и Костадинка Кунева от гръцката СИРИЗА.

В манифеста се твърди, че Европа е водена от интересите на финансовия неолиберален елит, а "Бялата книга" на Комисията "Юнкер" е наречена огромно парещо разочарование. Вместо нея се предлага реформа на ЕС въз основа на социалната справедливост и скъсване с мерките за бюджетна дисциплина. Настоява се за минимален праг на доходите и общоевропейска застраховка при безработица, единна основа на корпоративния данък във всички членки, превръщането на Европейската централна банка в кредитор от последна инстанция по подобие на Американския федерален резерв, мораториум върху либерализацията на капиталовите пазари в Съюза, облагане с данъци замърсяващата индустрия и технологичните гиганти.

Програмата не е радикална, заяви българката Костадинка Кунева, която е член на Европарламента от Коалицията на радикалната левица на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Според депутата от групата на социалистите Георги Пирински процедурата на Европейски семестър, по която бюджетите и икономическите политики на правителствата се контролират от Брюксел, трябва фундаментално да се промени. 

Групата, подписала се под документа, нарича себе си "Прогресивен форум", и включва още гръцкия евродепутат от СИРИЗА Димитрис Пападимулис, френската депутатка от "Зелените" Ева Жоли и други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!