Председателят на ЕК подкрепи идеята за разширяване на "Еразъм", така че тя да обхваща и ученици

Политиците се дразнят от намесата на Брюксел, а гражданите искат точно това

| обновено на 09.05.17 в 22:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейците мислят, че Европейската комисия трябва да се занимава и да урежда всичко, обратното ги разочарова. Това констатира председателят на комисията Жан-Клод Юнкер в дебат за бъдещето на Евросъюза по повод Деня на Европа, цитиран от БТА.
Политиците се дразнят от нашата намеса, а гражданите искат точно това. Правителствата постоянно се оправдават с Брюксел, посочи Юнкер. 
Според него начинът гражданите да се интересуват от Съюза е с тях да има постоянен диалог. 

Председателят на Европейската комисия подкрепи и идеята за разширяване на програмата "Еразъм" за образователен обмен в Европа, така че тя да обхваща и ученици. Юнкер попита за възможността по време на обществена дискусия в Брюксел по повод 9-и май.

Съгласен съм с предложението за гимназиален "Еразъм" – това е много добра идея, заяви Юнкер.

В момента програмата "Еразъм Плюс" подпомага със стипендии от европейския бюджет студенти и преподаватели, за да продължат част от обучението си в университети в други страни от ЕС. Всеки ден съм загрижен за ставащото в страните от Западните Балкани, коментира още Юнкер:

Трябва да отбележа, че това не са лесни държави. Когато ги посещавам или когато техните лидери идват в Комисията, те са големи европейци. Но когато се върнат у дома, те вече не са европейци. Което означава, че техните съграждани не знаят съвсем точно какво искат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!