Проблемът с върховенството на закона в Полша за първи път ще бъде обсъден на ниво министри от ЕС

Министър Берт Кундерс: Ние сме общност на ценности и щом сега имаме проблем с Полша, трябва да проведем сериозен диалог

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Проблемът с върховенството на закона в Полша за първи път ще бъде обсъден на ниво министри от ЕС. На днешното заседание по общи въпроси в Брюксел се очаква зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс да докладва относно диалога с правителството във Варшава, което отказва да изпълни препоръките за независимост на Конституционния съд в страната.

Еврокомисията, като пазител на договорите на Съюза, започна процедура срещу Полша преди година заради опасения, че конституционните съдии са зависими от правителството на консервативната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Управляващите до момента отхвърлят обвиненията и отказват да преразгледат законодателството си за назначенията в Конституционния съд. Ето защо днес отговарящият комисар Франс Тимерманс ще повдигне въпроса пред останалите министри по европейските въпроси.

Върховенството на закона в държавите-членки не трябва да е тема табу, коментира холандският външен министър Берт Кундерс:
Ние сме общност на ценности и щом сега имаме проблем с Полша, трябва да проведем сериозен диалог.

Белгийският външен министър Дидие Рендерс беше дори по-остър:
В края на процедурата сме. Искам да знам дали Комисията желае активирането на член 7-и от договора?

Според този текст на закона при пълно единодушие на лидерите на Съюза те могат да отнемат правото на глас на правителството на Полша при приемането на решения в Съвета на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!