Опити за грамотност

Снимка: СБЖ

Според последните евроизследвания ние, заедно с румънците водим по неграмотност в евросъюза. Новото министерство ще се бори срещу това. Като че ли очаквахме други изявления. Ще издирва децата едно по едно и ще ги праща на училище. И ще прави постъпки за намаляване или премахване таксите за детските  градини. Където ги има.
Тези дни бях в една провинциална община. Бабата попълваше документи за детски надбавки на дъщерята и внучката. И двете не можеха да пишат. Питах искат ли да се научат. Отвърнаха, че не им трябва. На мъжете трябвал 7 клас, че да им дадат книжка.
Според Съюза на българските учители близо 49% от ромските деца не посещават училище. А близо 30% никога не са стъпвали в клас. Част от тези деца вече имат внуци.
Според резултатите от участието на български ученици в международното оценяване PISA  близо 40% от децата, които ходят на училище сега са функционално неграмотни. Под това се разбира умения да се намира, осмисля, преобразува и представя информация и да се решават съществуващи проблеми. Както се казва, учителите преподават по програми, създавани от министерства и окръжи и общински образователни чиновници. А знаем, че който не става за специалист, напира на чиновник. В случая и началник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!