Страните от Г7 обявиха, че са готови да засилят санкциите срещу Русия, ако се налага

Парижкото споразумение за климата се оказа препъни камък за гладкото протичане на срещата

| обновено на 27.05.17 в 17:01
Първите дами от срещата на Г-7 прелитат с хеликоптер над вулкана Етна в Сицилия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В заключителната декларация на лидерите на страните от Г 7 се посочва, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени и САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкото споразумение. 

Доналд Тръмп обяви, че ще вземе окончателно решение дали САЩ да останат в Парижкото споразумение за климата следващата седмица. Но останалите шест членки - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания, както и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение, е записано в документа.

Освен това лидерите от групата на седемте най- развити икономики се договориха за съвместни противодействия на протекционизма

Лидерите на страните от Г7 обявиха и че са готови да приемат нови санкции срещу Русия, ако действията на Москва оправдаят мярката. В заключителната декларация, приета в края на двудневната среща се казва, че продължителността на санкциите е свързана с пълното прилагане на Минските споразумения и уважението към суверенитета на Украйна и че санкциите ще бъдат анулирани, когато Русия изпълни ангажиментите си. Същевременно те изразиха готовност да си сътрудничат с Русия за решаването на конфликта в Сирия.

В Сицилия беше подписана и декларация за борба с тероризма, в която се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат в Манчестър.  Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от терористите. 

Премиерът на Италия Паоло Джентилони обясни, че документът, касаещ въпросите на миграцията, ще бъде готов днес. Предвижда се в решаването на проблема да бъдат привлечени страните, от които произлизат мигрантите, така че отговорността да бъде споделена.

Днес се очаква лидерите от Г 7 да излязат с общо решение по въпроса за климата. Френската страна държи споразумението от Париж да не се променя, а американският президент Доналд Тръмп поиска време за размисъл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Паоло Джентилони

Приключи срещата на лидерите от Г-7

Освен борбата срещу тероризма, не по  всички теми  е постигнато единомислие. Това обясни на пресконференция  домакинът на Г7  – премиерът на Италия Паоло Джентилони . По проблема за климата шест от представителите на Г7 са съгласни с парижките решения...

публикувано на 27.05.17 в 18:10