Жителите на Трън искат районът да разчита на туризма

Снимка: архив


Перспективите за развитие на туризъм и животновъдство в Трън - този въпрос излезе на дневен ред след обявяването на резултата от референдума в Трън. Жителите на общината  отхвърлиха проекта за добив на злато и заявиха, че искат районът на разчита на туризма.


Проектът за добив на злато беше подготвен преди около 4 години и фирмата внесе уведомление за инвестиционно предложение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник след решение на министъра на околната среда от август 2013. В проекта е записано, че общата концесионна площ ще бъде около 19 квадратни километра. За едно от находищата в Трън, участък Север е посочено, че попада в границите на защитени зони от мрежата НАТУРА 2000. След допитването, изпълнителният директор на Минно-геоложката камара Иван Андреев заяви в интервю за "Хоризонт", че референдум в Трън ще бъде оспорван в съда.

За 93 на сто от жителите на Трън възможностите за развитие са свързани с туризма. Преди няколко седмици беше издаден енциклопедичен пътеводител, в който са включени над 250 обекта - културни, природни забележителности и исторически места, както и около 60 туристически маршрута.

Петър Кърджилов от партия Зелените също представи възможностите за развитие на туризма в района на Трън

Подробности можете да научите от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!