"Чай от рози" – трима сръбски художници в галерия "Резонанс"

"Чай от рози" е името на изложбата, която откриват в пловдивската галерия "Резонанс" трима сръбски художници тази вечер в 18 часа. Елизабета Маторкич, Лидия Узелац и Мирон Мутаович са преподаватели във Факултета по изкуствата в Ниш и са обединени в изложбата от склонността си към интимността в изкуството.

Елизабета Маторкич се представя с два цикъла: крехки обекти с изрязани текстове и релефен растер с визия от топли цветове. Творбите на  Лидия Узелац прадставляват „втъкаване” с ритмичен декоративен мотив на различни печатани материали и деликатни щрихи. В миниатюрите си Мирон Мутаович  мултиплицира тела на атлети и елементи от пространството. 

Елизабета Маторкич Бисенич е родена през 1964 година в Белград. Завършва изобразително изкуство през 1991 г. във Факултета по изобразителни изкуства в Белград, както и магистратура през 2000 година и защитава докторска дисертация през 2014. Участва в групови изложби в страната и чужбина. Автор е на проекта „Библиотека на чудесата”. Осъществила е поредица от самостоятелни изложби. Носител е на награди, сред които и „Златната палитра” на Пролетния салон на Съюза на художниците в Сърбия. Преподавател е във Факултета по изкуствата в Ниш. Живее в Голобок.

Лидия Узелац е родена през 1961 г. в Травник. Завършва изобразително изкуство през 1991 година в Академията по изкуствата (Accademia di Belle Arti) във Флоренция. Специализира в Академията по изкуствата „Брера“ в Милано. Завършва магистратура във Факултета по изкуствата в Баня Лука през 2008 година. Инициатор и участващ в курса-уъркшоп „Работа с художествени и нехудожествени материали“. Автор е на книгата/практикум „Колажни трансформации“. Участвала е в групови изложби в страната и чужбина и е осъществила множество самостоятелни изложби. Преподавател е във Факултета по изкуствата в Ниш. Живее в Ниш.

Мирон Мутаович е роден през 1973 година в Белград. Завършва изобразително изкуство във Факултета по изобразителни изкуства в Белград през 1997 година, а през 1999-а  - магистратура. Един от основателите на групата КЕРОЗИН, известни с работата си в Музея на авиацията и други изложби. Участва в групови изложби в страната и чужбина. Осъществил и множество самостоятелни изложби. Преподавател е във Факултета по изкуствата в Ниш. Живее в Белград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!