Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан..

обновено на 23.05.24 в 06:36

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий..

публикувано на 22.05.24 в 07:22

Връчват наградите "Пловдив" за принос в изкуството и културата

Церемонията е от 18,30 ч. в Драматичния театър.  Призът се връчва в 12 категории в различни сфери на културата и изкуството.  Традиционно престижното отличие се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската..

обновено на 22.05.24 в 06:55
Реставраторът Никола Стоянов

Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив...

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св...

публикувано на 21.05.24 в 08:29