Армията на Ирак започва битка за отвоюване на град Тал Афар - последния бастион на "Ислямска държава" в Ниневия

| обновено на 20.08.17 в 09:48
Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви началото на битката за отвоюване на град Тал Афар, последния бастион на групировката Ислямска държава в северната иракска провинция Ниневия. В телевизионно обръщение Абади, облечен във военна униформа, каза, че операцията за освобождаването на Тал Афар започва. Той уточни, че освен различните части на иракската армия, полицията - федерална и местна, и частите за борба с тероризма, в операцията участват  и Силите за народна мобилизация  - паравоенна организация, доминирана от шиитски милиции, подкрепяни от Иран.

Тал Афар е разположен на 70 километра от Мосул, от който джихадистите бяха прогонени миналия месец. "Ислямска държава" контролира все още град Хауиджа в провинция Киркук, присъства и в западната иракска провинция Ал Анбар, в район, който граничи със Сирия.

Над 20 терористи от "Ислямска държава" са били ликвидирани в хода на операция на ливанската армия под кодовото название "Разсъмване" в планинска местност на границата със Сирия. За това съобщи в Бейрут говорител на ливанското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

Операцията на ливанската армия е насочена срещу анклав на "Ислямска държава" с площ около 120 квадратни километра близо до град Рас Баалбек.

Тази територия е последният район по границата между Ливан и Сирия, контролиран от терористичната групировка.  На страната на правителствените сили се сражават отряди от шиитската партия "Хизбула", които са установили контрол върху граничния пункт Замрани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!