Частичните избори за Сената във Франция приключиха

Във Франция приключиха частичните избори на подновяване  на Сената. Те са важен политически тест за президента Еманюел Макрон, чиято партия, разполагаща с голямо мнозинство в Националното събрание, цели да си осигури силно представителство и в горната камара на парламента. Още от Юлия Талева:

11 френски сенатори бяхи избрани на първия тур на частичните избори във Франция след превеса на дясно-център.Очакват се окончателните резултатите от току-що приключилия вот.

След съкрушителната си победа на парламентарните избори през юни, партията на президента Макрон "Република, напред" се бори в за пробив в Сената с много с по-скромни амбиции.

Знаем, че електоралната база на тези избори не е наша, коментира пред медиите говорителят на правителството Кристоф Кастане.

За Сената гласуват местни народни избраници, сред които новото движение на Макрон няма представители, а първите действия на президента свалиха рейтинга му.

"Република, напред" се надява на около 50 места, с които да бъде втора сила в Сената. Социалистите рискуват нова загуба на влияние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!