Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Безплатното" саниране приключи окончателно, е водещото заглавие на вестник "Сега". Програмата евентуално ще бъде продължена през 2019 година, но и собствениците на жилищата ще трябва да дават пари. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни вчера, че сключените до този момент договори ще бъдат довършени по сега действащите условия.

"Смазахме цигарената контрабанда" е водещото заглавие на "Труд". С това се похвали премиерът Бойко Борисов, който отчете, че за седем години е отбелязан рекорден спад на нелегално произвежданите цигари. Хасково и Благоевград водят по продажби на цигари без бандерол. Според вестник "Сега" тази информация изглежда така - "Контрабандата премина от цигари към рязан тютюн". Борисов отчете успех в борбата с незаконната търговия, въпреки че в 12 града потреблението на папироси без бандерол е тревожно високо, коментира изданието. Повече от една трета от нелегалните цигари са марки, създадени с цел единствено да се продават незаконно.

"Гласят Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата" е водещо заглавие на  опозиционния вестник "Дума". Мандатът на сегашния състав на комисията свършва тази година. До 4 октомври се приемат номинации. Така нареченият политолог не е приет навремето в системата на МВР и разузнаването заради "неблагоприятен психологически статус", информира вестникът. 

39 милиона лева са дълговете на болниците над лимитите, по информация на "24 часа". Според шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев надлимитните дейности за 2016 година няма да бъдат платени. Най-големите болници като Александровска и "Пирогов" ще бъдат най-ощетени, коментира вестникът.

От началото на годината 77 хиляди компютъра у нас са ударени от хакери, информира "Монитор". Добрата антивирусна програма може да ви опази, съветват специалисти по киберсигурност. Десети сме по уязвимост в Европа.

Археолози откриха човешко присъствие в Софийското поле отпреди седем хиляди години, пише "Телеграф". Те предполагат, че където е сега ЦУМ е районът, в който са сечени монети за римската империя. 

Председателят на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева препоръчва, в интервю за "Труд", да се сигнализира активно на националната телефонна линия за деца на номер 11 611 при нужда. 

Оцелелият водолаз казва в интервю за "24 часа" "Съпругата ми се държа достойно". Михаил Балабанов и загиналата му съпруга Теодора искаха да поставят дълбоководен световен рекорд. 

В интервю за "Монитор" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, прогнозира: "Първите случаи на грип ще са в края на октомври". Най-вероятно ще ни повали "Мичиган", който е нов за нас. 

Иде още студ, ще има преспи от сняг в планините в близките дни, съобщава "Телеграф". Прогнозата на метеоролозите е да има циганско лято когато му е времето, около Димитровден, през октомври. Изобщо идния месец ще е по-топъл от нормалното и с по-малко дъждове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!