Старозагорското копие на Самарското знаме ще бъде представено във Велико Търново

Снимка: Катя Чорова

Старозагорското копие на Самарското знаме ще бъде представено за първи път във Велико Търново. Реликвата ще бъде посрещната с военен ритуал пред музея "Възраждане и Учредително събрание" от 11 часа. Гост на проявите ще бъде посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров.

В освещаването на ушитото в Самара знаме е участвал свещеникът Петър Драганов от великотърновското село Дичин, припомни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

В изложбата ще бъдат представени още байракът на горнооряховските въстаници, ушит по време на Априлското въстание, оригинални униформи на руската армия, предоставени от музея в Горна Студена, оръжия, гравюри и вещи на руски воини. В откриването на експозицията ще участва руският посланик Анатолий Макаров. След това дипломатът ще поднесе цветя пред паметниците на загиналите руски войни във Велико Търново. 

Днес ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе, рисунка и презентация, посветен на 140-годишнината от Руско-турската война. В конкурса се включиха двеста деца и студенти от цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!