Фермерите остават в готовност за протест

Министър Порожанов подкрепя искането зърнопроизводителите да бъдат извадени от Проектозакона за горивата

Министерството на земеделието и фермерските организации съвместно ще подготвят предложения, които да изключат зърнопроизводителите от обхвата на проектозакона

| обновено на 31.03.18 в 18:06
Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Румен Порожанов подкрепи искането на зърнопроизводителите да бъдат изключени от Проектозакона за търговията с горива. Нормативният акт предвижда по-строги правила за бизнеса на бензиностанциите. 

На извънредна среща по казуса, проведена днес в Арбанаси, земеделският министър аргументира позицията си в подкрепа на исканията за изключване на зърнопроизводителите от регламентите, заложени в Проектозакона за търговията с горива и призова земеделските производители да не протестират на 3 април.
На извънредната среща, продължила повече от 4 часа, в която участваха Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на земеделските кооперации и министър Румен Порожанов беше договорено юристите на Министерството на земеделието и на фермерските организации да подготвят предложения, които да изключат зърнопроизводителите от обхвата на проектозакона. Фермерите обаче остават в протестна готовност. Те не са съгласни да бъдат третирани като търговци на горива и заявиха, че за да изпълнят изискванията за собствени бензиностанции, ще трябва да инвестират между 50 и 60 хиляди лева.
"Не виждам смисъл земеделците да бъдат третирани по начин на регистрация,  по обвързване с нивомери и допълнителни разходи. На този етап техен протест би бил малко пресилен, защото има виждане за решаване на въпроса. Самият законопроект тепърва предстои да бъде внесен на първо четене," посочи министър Порожанов, призовавайки за отмяна на планирания за 3 април протест с трактори.

По-рано зърнопроизводителите заявиха, че с този протест с трактори по пътищата искат да покажат на държавата какво би станало, ако трябва да зареждат от обикновените бензиностанции: 

„Тези условия са неизпълними. Земеделските производители не са търговци на горива, както сме определени в този закон“, заяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, като подчерта: "Не сме склонни на компромис, защото не можем да изпълним условията на тази свръхрегулация"

„Трябва да изкараме всяка една техника, която се намира на 30, 40, 50 километра, да я докараме на една бензиностанция, която е регистрирана. Това нещо ще доведе до страшен хаос в движение по пътищата“, коментира Георги Георгиев от Попово.

Ще има ли национален протест с изваждане на земеделската техника на пътя на трети април зависи от резултата от срещата с премиера Бойко Борисов и вносителите на законопроекта за търговия с горива предишния ден, посочи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите: "Ако имаме положителен резултат и достатъчни гаранции, няма да изкараме тракторите. Ние настояваме да бъдем извадени този законопроект", обясни Костадинов. 
Земеделският министър Румен Порожанов допълни: "В диалогов режим сме с носителя за подготовка на текстове, които да не натоварват административно и финансово земеделския сектор с излишни регулации и различни разходи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Земеделци се събират извънредно заради проектозакона за горивата

Земеделци от Асоциацията на зърнопроизводителите и Съюза на земеделските кооперации се събират на извънредна среща във великотърновското село Арбанаси. В нея ще участва и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Причина за заседанието е..

публикувано на 31.03.18 в 07:00