Национална конференция „Приобщаващи образователни практики“ във Велико Търново

Родителите и обществото все още не са готови да приемат в масовите училища децата със специални образователни нужди, посочват учители

Снимка: архив

Родителите и обществото като цяло все още не са готови да приемат в масовите училища децата със специални образователни нужди. Това посочиха учители по време на националната конференция „Приобщаващи образователни практики“, която се провежда днес във Велико Търново.

Емануела Стоилова от Дирекция "Приобщаващо образование" посочи, че Министерството на образованието ще продължи да насърчава децата със специални потребности като „осигурява допълнителни специалисти в образователната система като психолози, логопеди, социални работници".

„Не всички деца се повлияват еднакво в обучителния процес и някои имат нужда от допълнителна подкрепа. Ние не сме универсалните бойци, които да могат абсолютно всичко“, каза тя.

Трудно е понякога даже възприемането на различните деца. Родителите понякога насаждат стереотипи. Не всеки родител е готов да говори, за да бъде намерено решение с общи усилия, смятат участници в конференцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!