Цветанов: ГЕРБ няма да подкрепи промени в ИК, при които прагът за избор на кмет да бъде от 100 души

Пари от фонда "Пътна безопасност" ще бъдат разпределени на общините, за да бъде подобрена сигурността по пътищата

| обновено на 14.05.18 в 17:44
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да подкрепи искането на кметските наместници за промени в Изборния кодекс, при които прагът за избор на кмет на населено място на бъде от 100 души население, а не както е сега – от 350. Това заяви във Велико Търново председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. 

В малките населени места в страната се събират подписки, в които се настоява изборният праг да бъде намален, но на този етап Изборният кодекс няма да се променя, посочи Цветан Цветанови и допълни:

"Смятаме, че прагът, който в момента е в Изборния кодекс, е напълно отговарящ на това, което трябва да се прави като максимална оптимизация на работата".

Цветан Цветанов съобщи, че се подготвят законови промени, според които по специална формула от Министерството на финансите общините ще са длъжни да предоставят определен процент от държавната си субсидия за ремонти и издръжка на малките населени места, за да се предотврати практиката селата и махалите да са без собствени бюджети за неотложни разходи. 

Пари от фонда "Пътна безопасност" ще бъдат разпределени на общините, за да бъде подобрена сигурността по пътищата в населените места. Това заяви във Велико Търново Цветан Цветанов. 
В промените в Закона за движение по пътищата ще залегнат изменения, които да дадат възможност общините да получат част от сумите от фонд „Пътна безопасност“, с които да бъдат поставени нови камери и да се обезпечат мерки за намаляване на пътно-транспортния травматизъм в селищата, посочи Цветан Цветанов. 
"Законодателни промени, които да регламентират, че за в бъдеще ще може от този фонд 50 %, събрани от нарушителите, да отиват и за общините на база камерите, които са позиционирани в урбанизираните зони в населените места. "

Във фонд „Пътна безопасност“ сега има 60 милиона лева. Очаква се общините да започнат да получават пари от фонда от началото на идната година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!