Президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин

Очаква се енергетиката да бъде водеща тема в разговора на двамата президенти

| обновено на 22.05.18 в 09:45
Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Българският президент се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. "Винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията", посочи Румен Радев. "Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит", каза държавният глава.

Срещата се състоя в българското посолство в руската столица в рамките на работното посещение на държавния глава в Руската федерация, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

СнимкаРадев и съпругата му присъстваха в Болшой театър на представление на оперния спектакъл "Зигфрид“ от Рихард Вагнер – част от успешните гастроли на Софийската опера и балет на престижната сцена.

По-късно, за първи път от десет години насам, предстои среща между президентите на България и Русия. 

Президентът Румен Радев ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в лятната резиденция на руския държавен глава в Сочи.

В Сочи Радев и Путин ще обсъдят отношенията между България и Русия в областта на икономиката, образованието и културата, както и въпроси от международната сигурност. Очаква се енергетиката да бъде водеща тема в разговора на двамата президенти.

Вчера Радев призова българското и руското правителство да преразгледат възможността за директни доставки на руско синьо гориво в България през Черно море.

Вече има анонси за съживяването на проекта за АЕЦ "Белене", което предполага и руско участие.

"Положителният импулс от тази визита, която правим с премиера Медведев и с президента Путин, трябва да бъде използван по най-добрия начин от българското правителство", коментира президентът Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексей Пушков

Пушков: "Южен поток" беше добър урок за България

Влиятелният руски депутат от Горната камара на парламента Алексей Пушков коментира искането на българския президент Румен Радев да бъде построен специален газопровод, доставящ директно газ за България. В интервю за вестник „Комерсант“ Радев каза, че..

публикувано на 22.05.18 в 11:18

Константин Симонов: Никой няма да строи нова отделна тръба до България

„Никой няма да строи нова отделна тръба до България. Това е очевидно, защото в България няма необходимия за целта пазар. Тръбата трябва да е с капацитет поне 15 милиарда кубични метра годишно. На този етап можем да говорим само за предложение на..

публикувано на 22.05.18 в 08:18