За още едни задължителни стандарти

Снимка: БГНЕС

Земеделското министерство подготвя задължителни стандарти за основните храни. Самата словесна конфигурация е малко странна, защото излиза, че досега и сега сме се хранили по рецептурната, разбирай печалбарска милост на производителите и двойния натиск по веригата на търговците. Или поне такова е признанието, след като се готвят задължителни стандарти. Преведено на консуматорски език, досега, пък и сега, важното е съдържанието на чинията да не е откровено животозастрашаващо. Всичко друго може. Впрочем у нас и в момента има стандарти на храните. Но те не са задължителни. Т.е. няма.
В новите норми ще се определя минималното количество на суровината, засега в колбасите и млечните произведения. Например – месото в бъдещите кренвирши трябва да е поне три четвърти. Предлагам да не мислим в сегашно време. Горе-долу такива ще са изискванията и за други колбаси. За каймата се предлага поне 70%. Интересно защо сега тези продукти се обявяват, продават и отчитат от статистиката като месни произведения. А не като достижения на кулинарната химия. С пет-шест милиона опитни обекта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!