Животновъди ще искат компенсации по Наредбата за директни плащания

Снимка: БГНЕС

Близо 1 800 животновъди, които отглеждат овце и кози, ще претендират с колективни искове държавата да им изплати близо 30 милиона лева компенсации за пропуснати ползи по Наредбата за директните плащания за тази и миналата година. Това обявиха във Велико Търново ръководствата на асоциациите на овцевъдите и козевъдите. Върховният административен съд отмени текстовете в наредбата, свързани с бранша. 
Отменената от съда наредба за директните плащания е засегнала около 360 хиляди овце и кози, за които не са получени полагащите им се субсидии. Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира:
"Пряката финансова щета е, че те не са могли да кандидатстват, тъй като новата наредба не им е дала това право. Косвената е, че те са влезли в една зависимост от изкупвачите на мляко, които, възползвайки се от тази зависимост, с 40 % овчето мляко е слязло надолу спрямо 2016 година, а цените в магазина са с 40% нагоре." 
В отговор от Министерството на земеделието съобщиха, че няма основание за претенции за компенсации и пропуснати ползи от отменения чл. 23 на Наредба №3 за директните плащания. 
Решението на съда не е осъдително, а отменително и има действие само занапред. То по никакъв начин не засяга подпомагането на  животновъдите за кампанията през 2017-а г., казват от министерството





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!