Онлайн каталог за трудова мобилност събира над хиляда български и румънски предприятия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1106 български и румънски предприятия са включени в онлайн каталог за трудова мобилност в граничния регион. Проучване на стопанските камари на Велико Търново и Констанца направи експертен анализ на пазара на труда и посочи 200 професии и длъжности с потенциал за работна ръка от България и Румъния, но безработните не са склонни на работа в съседната страна.

По съвместния проект и с участието на Българската стопанска камара се създава електронна трудова борса в отраслите селско стопанство, преработваща промишленост, транспорт, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Работодателите са готови да предложат работа, но безработните не са, посочи Томчо Томов от Стопанската камара:
"Българските безработни около 61 % казват, че твърдо не биха искали да отидат на работа в Румъния. Румънските безработни 43 % са категорични, че не биха отишли на работа в България".

Проучването показва, че българските безработни търсят работа в търговията или чиновническа длъжност, а румънските основно желаят да се ориентират към предприемачество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!