Община Велико Търново създава комплекс за социални услуги за деца с тежки увреждания

Облечени в черните тениски „Системата ни УБИВА”, Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър, успя да качи инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет. На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания.
Снимка: БГНЕС

Община Велико Търново създава комплекс за социални услуги за деца с тежки увреждания. Проектът се финансира с 820 000 лева от Оперативна програма „Региони в растеж“.

За социалния комплекс се преустройва бивша детска ясла в квартал „Кольо Фичето“.

Освен грижите за децата, ще се консултират и семействата им. Създават се 3 нови социални услуги, посочи Росица Димитрова, директор на здравната дирекция в община Велико Търново.

„Това са дневен център за деца с множествени увреждания с капацитет 30 места, преходно жилище за младежи на възраст от 15 до 18 години с капацитет 8 места и третата социална услуга е разширяване на съществуващия център за обществена подкрепа“, обясни тя.

Близо 200 са децата с увреждания в общината, заяви Мая Пешева, директор на „Социално подпомагане“ - Велико Търново. „Хубавото в случая е, че се започва с една услуга за тежки увреждания - това, което настина е проблем в подкрепата на тези хора“, добави тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!