Велико Търново отбелязва с национален конкурс 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски

Някога стотици поклонници преминавали пеш през Рила планина по пътека, за да достигнат до Светата Рилска обител и да се докоснат до мощите на Иван Рилски. Днес пътят все още съществува, но като туристически маршрут
Снимка: БГНЕС, архив

С национален конкурс за литература, рисунка и фотография Велико Търново отбелязва 550 години от пренасяне на мощите на Св. Иван Рилски от старата столица до Рилския манастир. Председател на журито, което ще оценява творбите, е историкът проф. Пламен Павлов.

Конкурсът е насочен за поощри интереса на децата и възрастните към поклонническия туризъм и съхраняването на българските традиции, паметници и култура.

„Основната цел е делото, животът, приносът, личността на Св. Йоан Рилски да стигне по-близко до повече хора в нашата страна. Всеки може да участва в този конкурс“, обясни историкът Евгени Коев, ръководител на туристическо дружество „Академик“.

Срокът за участие е 14 февруари догодина, а имената на победителите и подробностите за конкурса са оповестени на интернет платформите, свързани с инициативата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!