Плащанията за общините по ОП "Околна среда" се правят от бюджета

Спирането на средствата по Оперативна програма "Околна среда" от Брюксел не спира плащанията по проектите на общините, съобщи в Бяла Спиридон Александров - ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда". 

В момента плащанията са поети от държавния бюджет. В Европейската комисия има два сертификата, които чакат за възстановяване, и които ще бъдат възстановени веднага, след като ние предприемем корективните мерки в резултат на спирането. Така че тези средства ще бъдат възстановени на държавата. На предстояща пресконференция ще бъде огласено какво е избраното решение, така че да не допуснем грешна стъпка в нашите действия и да може всичко да завърши по най-благоприятния начин, не само за държавата, но и за общините, и за всички, намиращи се на територията на страната. 

Александров не уточни избрания компромисен вариант, но според него най-доброто на ситуацията със спрените пари е това, че имаме готови проекти за следващия програмен период на стойност близо 1 милиард лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!