Музей на суджука отваря врати в Горна Оряховица

В Горна Оряховица ще има нов музей. Той ще бъде посветен на най-прочутия местен деликатес-горнооряховския суджук. Повече от 200 години в Горна Оряховица се прави суджук. Градът вече има традиционен празник на деликатеса, а сега ще прави и музей на суджука, спечелил много отличия у нас и в чужбина и превърнал се в емблема на Горна Оряховица.

Експозицията ще бъде в сграда до историческия музей и ще представи със снимки, документи, автентични съдове и уреди историята на кулинарния продукт, който е регистриран като запазена марка в ЕС. Фирмите, които произвеждат суджук ще предоставят от  продукцията си за дегустация на туристите, каза директорът на историческия музей Пламен Младенов:

За да бъде по добре илюстрирана беседата в този музей на суджука, ще има дегустационна точка, където туристите ще могат да опитат, разбира се, и това, за което се говори.

Новият музей ще бъде създаден със средства от тазгодишният бюджет на общината, съобщи кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев. Той допълни, че води преговори с министерството на транспорта, в града - стар железничарски център, да бъде открит и музей на локомотива. Идеята е да бъдат показани най-интересните стари локомотиви, които се пазят в местното депо на БДЖ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!