В НС ще бъдат предложени декларации за кризата в Украйна

Снимка: БГНЕС

БСП ще предложи утре Народното събрание да обсъди декларация за кризата в Украйна. Това обяви лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му, не може да бъдат игнорирани два основни факта - че в Украйна живеят над 250 хиляди българи и че България е икономически обвързана с Русия най-вече с доставките на енергоносители.

Нашият проект е принципна, ясна и рамкова позиция на България, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза. Разчитам и се надявам политическите сили в Народното събрание, защото има три проекта - на "Коалиция за България", на ГЕРБ, третият е на "Атака", да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие, да бъдем в рамките на европейската позиция със своите, разбира се, специфични интереси, обясни Станишев.

Движението за права и свободи няма свой проект за декларация. Темата изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес, посочва лидерът на ДПС Лютви Местан в изявление до медиите. Според Местан декларацията на парламента трябва да бъде приета с широко политическо съгласие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!