Преместихме стрелките с един час напред

Снимка: БГНЕС

България премина към лятното часово време като стрелките на часовника се преместиха с един час напред. 

За да бъде компенсиран този един час сън, добре е да променим режима си на лягане, съветват лекари. За по-лесната адаптация към новото часово време помагат и билкови чайове, каза пред "Хоризонт" доц. д-р  Диана Петкова от Университетска болница "Св. Марина" във Варна:

Човек се адаптира към тези промени. Е, някои по-лесно, други по-трудно и ако настъпят някакви симптоми, би било редно по някакъв начин те да бъдат компенсирани, свързани с нарушения на съня примерно, по-трудно ставане сутрин, по-трудно заспиване вечер. Когато говорим за един час, това време не е много, но би било логично човек да премести времето или да адаптира режима си на сън и на бодърстване. Ако настъпят някакви странични симптоми от това трудно заспиване, трудно събуждане, има различни прийоми, които се предлагат в адаптацията на ритмите и на човешкия организъм. Играта със светло и тъмно, включване по-рано на лампата или загасването й. Различни публикации препоръчват чайове, съдържащи жълт кантарион, коприва или мента. Ако има нужда, естествено. Не е задължително.

Специалистът по психиатрия д-р Веселин Герев обясни, че преместването на часовника с един час напред води до обостряне на оплакванията, свързани със сърцето:

Шведите са направили проучвания, че в понеделника след смяната на часовото време с 60 процента се увеличават хората, които търсят спешна помощ в медицински центрове по повод кардиологични проблеми. Това са аритмии, колебания на кръвното налягане, гръдна болка. А в Щатите пък са установили, че в понеделника след смяната на часовото време с 10 процента се увеличава броят само на инфарктите. У нас кардиолозите казаха, че нямало проблем, ама като провериха посещаемостта на спешните центрове се оказа, че и при нас около 50 процента горе-долу се увеличават тези случаи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!