ГЕРБ: Плащанията по ОП "Околна среда" все още не са възстановени

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ предупредиха, че спрените през ноември плащания по програма "Околна среда" не са възстановени. Правителството си даде срок това да стане до края на март. 

Минимум 2 милиарда лева на българските данъкоплатци са под риск, изчисли депутатът Лиляна Павлова

И са под риск, защото средствата не са възстановени. От друга страна, ангажимент, който има правителството, е те да бъдат плащани за сметка на бюджета и да не прекъсват плащанията. Но ако до края на май средствата не бъдат разплатени от Европейската комисия, преминаваме в процедурата на пълно спиране и замразяване на средствата. И това означава, че минимум 2 милиарда лева са под риск, което с натрупване в този период, може да достигне до една много драстична сума, с която ще бъде загробен дефицитът на държавата.

Бившият министър по усвояване на евросредствата Томислав Дончев предложи решение от Европейската комисия да се иска петпроцентна финансова корекция: 

И в края на месец май да имаме окончателно спиране на плащанията по "Околна среда". Лошото за съспенжъна е, че той се премахва изключително трудно, което при всички случаи означава, че към края на годината няма да бъдат спазени параметрите за дефицит. Единственият изход, който има към момента, е плоска финансова корекция. Аз бих счел за успех, ако размерът на тази финансова корекция бъде под 5 процента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!