КНСБ се обяви за въвеждане на квалификационни книжки на работниците

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви в Добрич, че конфедерацията ще настоява една от промените в Кодекса на труда да бъде въвеждане на квалификационна книжка на работника. Според него по този начин ще се изгради система за наблюдение на националната квалификация по региони и развитието на работната сила:

Искаме регламент в Кодекса за въвеждане на т.нар. квалификационна книжка, както и трудова книжка на работника - от постъпването си на работното място, от първия ден работодателя да му издаде квалификационна книжка, която всякакъв вид квалификация, преквалификация или обучение, което има отношение към неговите компетентности, знания, умения и други такива -  работа в екип, лидерство, езикови умения да бъдат отразявани и с явяването си на работа при следващия работодател това да е ясно, че работникът има такава квалификация. 

Отдавна искаме със Стопанската камара заедно единна система за наблюдение, постоянно наблюдение, текущо, през тези квалификационни книжни на нивото на квалификация, преквалификация работната сила по региони и по сектори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!