Днес е ден за духовен размисъл и постът е най-строг, гърците си позволяват само вода и хляб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция днес всичко е затворено. Гърците, както и много българи, които са там за празника, са на църква.

Тъжно бият камбаните на всички църкви в Гърция. Хората чакат часове, за да се поклонят пред символичния гроб на Христос. Днес е ден за духовен размисъл и постът е най-строг. Гърците си позволяват само вода и хляб.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос отправи обръщение на днешния най-тъжен ден за християните. Действителността помрачи живота на хората, каза от олтара духовният глава на гръцката цъква.

Архиепископ Йеронимос отправи обвинения срещу политиците, които изпълват душите на хората с мъка от лошо управление на властта. Драматичното обръщение завърши с думите: Необходимо е да се съпротивляваме. Няма коментари по острото изявление на архиепископа, защото в Гърция никой политик не би си позволил да изкаже мнение по изявление на духовния глава.

Гърците остават в църквата днес до късно следобед, когато се извършва символичното опело на Христос и свещениците изнасят плащаницата навън.

Всичко  магазини са затворени. Има пълна забрана собствениците на обекти да принуждават персонала да работи, докато не приключат молитвите. Заплашени са от арест и обвинение за потъпкване на религиозното чувство на служителите.

Прави впечатление, че дори и в райони, където живеят мюсюлмани, всичко е затворено в израз на уважение към християнските традиции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!