Споразумението за Източна Украйна все още не се прилага

Джон Кери и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението от 17-и април за деескалация на кризата в Източна Украйна все още не се прилага. Това констатираха топ-дипломатите на САЩ и Русия в поредния си телефонен разговор снощи. Джон Кери и Сергей Лавров останаха на различни мнения за това кой е отговорен за неизпълнението на договореностите. 

Кери е изразли дълбока загриженост за липсата на стъпки от страна на Русия за деескалиране на ситуацията и e цитирал информации, според които сепаратисти продължават да окупират все повече сгради и да държат в плен журналисти и други цивилни. Той е коментирал отново, че липсата на прогрес при прилагенето на споразумението от Женева ще доведе до повече санкции за Русия и е призовал Кремъл за диалог с Украйна.

В разговор по телефона с украинския министър-председател Арсений Яценюк, Кери е изявил удовлетворение от предприетите мерки за снижаване на напрежението в съответствие с женевските договорености, в това число от напредъка в законодателството за амнистия. Той отбелязал поетите стъпки за разширяване на националния диалог за конституционни реформи, които предвиждат включване на представители от всички региони в координация с мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Държавният секретар е насърчил приемането на закона за амнистия и поканата на широк спектър от участници за официалното начало на диалог.

В съобщение, разпространено чрез руските медии, се казва, че Лавров е подчертал пред Кери необходимостта от бързи действия на киевските власти, в това число отмяна на заповедите за използване на армията срещу населението и разоръжаване на ултранационалистическите организации.

Късно вчера изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов разпореди подновяване на спецоперацията срещу сепаратистите в Донецка област. Повод за това стана смъртта на общински съветник от партията "Отечество", който бе намерен мъртъв с белези от изтезания в района на град Славянск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!