Нова система ще печата актовете на езика на чуждите шофьори на ТИР-ове

Снимка: Светослав Цветанов

През септември ще заработи нова софтуерна система, която ще улеснява служителите на Автомобилната администрация при  проверките на ТИР-ове на пътя. Целта е при нарушение водачите от други страни да разбират защо са били глобени. Въвеждането на системата ще увеличи приходите от глоби в Републиканския бюджет.

Софтуерната система ще позволява на шофьорите на чужди ТИР-ове да прочетат аргументите на проверяващите от ДАИ на езика, на който се говори в тяхната страна. Така след като са платили за нарушението, актът по-трудно би се оспорил в съда, обясни Владимир Колев от Автомобилната администрация:

Предвиждаме нашите инспектори да работят в едни мобилни лаборатории, които ще са много малко на брой в страната, с цел контролът да е ненатрапчив, но да бъде ефикасен. Целта е едно превозно средство, когато влезе от единия до другия край на страната, да бъде проверено максимум един път в посоката, в която се движи, да му бъде издаден протокол за проверка на пътя, съгласно Наредба номер 14. Когато се установи нарушение, ще му бъде съставен акт, но на неговия език, т.е. различни иконки, които са разположени пред инспектора, той ще напише нарушението и ще го разпечата съответно на езика на водача. Установяваме едни нарушения, които са реални нарушения на чужди водачи - с техническа неизправност, с управление. Глобите не са никак малки в цяла Европа, в следващия момент заради езика ни падат актовете в съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!