Започнаха консултациите при президента за приоритетите, по които ще работи НС до юли

6
Снимка: БГНЕС

Започнаха политическите консултации при президента за приоритетите, по които ще работи Народното събрание преди разпускането си в края на юли. На "Дондуков" 2 са поканени лидерите на партиите, които излъчиха евродепутати и парламентарните сили. От "Атака" декларираха, че няма да участват в консултациите. Преди да влязат в страдата, само двама политици пожелаха да разговарят с журналистите.

Първо това направи лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, който призова за консенсус около мерките, с които държавата да се пребори със ситуацията около банките. Бареков заяви, че идва с предложение за служебен премиер - Петър Стоянов.

"Петър Стоянов" се казва нашето предложение. Бивш президент на България, консенсунсна фигура. Не съм разговарял с него. Финансови министри имаме трима кандидати от наша страна - Светослав Гаврийски, разбира се, за премиер може би той няма достатъчно политически опит, Красимир Ангарски и Калин Христов, който беше вече служебен министър на финансите. Той е изключително сериозна фигура. Вижте, истерията трябва да спре.

Бареков призна, че не е говорил с нито едни от четиримата мъже, които предлага за различните постове. Той даде и предложение за справяне с безпокойството за банковата система:

Моето предложение ще бъде държавата, чуждестранните банки да застанат зад българските банки. Трябват поне няколко милиарда, за да подкрепим системата. Народът да е спокоен, че в понеделник, като отиде да тегли пари, след това ще има пари в банките, но трябва да го подсилим резерва. Това ще настояваме днес.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев даде уверения, че държавата има средства, механизми и ресурси да се справи със създалата се ситуация около банките, и че правителството и асоциацията на търговските банки подкрепят БНБ в ситуацията, за да може тя да интервенира и да се справи с положението.

Съобразно закона, БНБ представи ясен и конкретен план. Правителството, убеден съм, е готово да застане зад БНБ, както и Асоциацията на търговските банки. Имаме всички възможности, тази ситуация, която е предизвикана целенасочено и организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна в интерес на гражданите.

Запитан кога премиерът Орешарски ще подаде оставка, Станишев каза:

Това за мен не е тема на днешната дискусия. Най-важното е отговорността и да се гарантира на гражданите, фирмите, те да могат да работят спокойно.

На политическите консултации участват премиерът Пламен Орешарски управителят на БНБ Иван  Искров, подуправителят на Централната  банка Калин Христов, както и финансовият  министър Петър Чобанов. Вчера от БНБ призоваха след срещата всички участници да излязат с единна позиция в подкрепа на обединените усилия на БНБ и правителството за опазване на банковата и финансовата стабилност в България .

Пред сградата се събраха около 50 души със знамена и мегафони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия