Започна гражданската мобилизация на енергетиците в Гърция, те отказват да се подчинят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна гражданската мобилизация на стачкуващите енергетици. Правителството изпрати и полицейски части, които охраняват всички електроцентрали, за да осуети спиране останалите 7 централи, които в момента работят. Вече 14 електроцентрали са спряни от стачниците. Днес все още няма режим на тока, но по всяка вероятност ще се наложи да се ограничи снабдяването на електроенергия.

Синдикатите съобщиха, че стачката продължава, независимо от крайните мерки на правителството. Те се подготвят за окупация на всички офиси на компанията. Енергетиците поставиха дори ултиматум пред правителството да оттегли проектозакона за приватизация, защото "без енергетици ток няма”. Въпреки заплахата от съд и уволнения те заявиха, че са готови за масово неподчинение.

Опозицията атакува яростно правителството, като го обвини в „антиконституционен преврат”, фиксирайки мярката за мобилизация. Кабинетът на Самарас е обвинен от опозицията в опит да продаде на безценица държавната електрокомпания. Лидерът на Сириза Алексис Ципрас  предупреди инвеститорите, че следващото правителство ще анулира всички договори за приватизация в енергетиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!