За археологически проучвания в Шуменско са заделени 54 000 лева

Снимка: Радио Видин

54 хиляди лева за археологически разкопки отпусна Министерството на културата на Регионалния исторически музей в Шумен. Парите ще бъдат разпределени за проучвания и теренна консервация на три обекта. Два от тях са в Националния историко-археологически резерват "Плиска".

На три обекта ще работят през тази година шуменските археолози. Екип под ръководството на Христина Стоянова от Регионалния исторически музей в Шумен ще проучва сграда в югозападния сектор на вътрешния град. Постройката е открита през 2006-а година при полагане на алеи в резервата и е датирана към втората половина на Х век.

Станимир Стойчев и Станислав Иванов ще изследват непроучван до момента център за производство на битова керамика във външния град. Той е открит през 2010-а година, а сондажно е локализирана пещ с датировка II-III век. Това е първият античен обект на територията на външния град, а целта на настоящото проучване ще бъде да се изяснят неговите граници. Отпуснатите средства за резервата са общо 34 000 лева.

Третият обект, който предстои да бъде препроучен, е селищната могила при село Сушина, Шуменско. Ръководител на екипа е доцент доктор Стефан Чохаджиев от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Могилата се намира в чашката на язовир "Тича" и е единственият у нас обект от каменно-медната епоха, укрепен с крепостна стена. Тя достига до височина 4 метра, а по протежението ѝ са разкрити и три V-образни кули. Разкопки там се провеждат от 2009-а година, като сред находките, открити до този момент, се отличават накити от спондилос, мраморни разпределители, шила, костени стрели и мраморен боздуган. Очаква се теренните археологически проучвания, финансирани от Министерството на културата, да приключат до края на октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!