Бончо Бочев сред хористите

Спомен за диригента Бончо Бочев

На 1 декември се навършиха 120 години от рождението на забележителния познавач на детските хорове - диригента Бончо Бочев. Спомнете си само неговия хор „Бодра смяна“ - едно от най-големите явления в нашия културен живот в продължение на десетилетия...

публикувано на 04.12.19 в 19:40
Виктория Муллова

Виктория Муллова: Продължавам да се притеснявам, когато свиря големите цигулкови концерти

На 2 декември на българска сцена за първи път посрещнахме руската цигуларка със световна слава Виктория Муллова - беше тук по покана на Софийската филхармония и диригента Найден Тодоров и нейното изпълнение на Първия цигулков концерт от Дмитрий..

публикувано на 04.12.19 в 19:25

Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев напусна организационния комитет на "Мартенски музикални дни"

Точни седмица след като кметът на Русе Пенчо Милков покани гражданството на обществено обсъждане на проблема с фестивала "Мартенски музикални дни", общинските съветници от ГЕРБ свикаха нарочна пресконференция, за да дадат разяснения по тяхната..

публикувано на 04.12.19 в 18:59
Писателят и преводач Емил Минчев

„Стръв“ - третата част от приключенията на свръхестествения детектив Бънк Ромеро

Книгата „Стръв“, третата част от приключенията на свръхестествения детектив Бънк Ромеро, ще има премиера утре, 5 декември, от 18.30 часа в книжарница „Сиела“ (на Графа в София). „Стръв“ е част от поредица, писана под знака на..

публикувано на 04.12.19 в 17:54
Златната зала на Музикферайн

Българите във Виена очакват с трепет гостуването на Софийската филхармония в Музикферайн

На 5 декември Софийската филхармония ще изнесе концерт в Златната зала на Музикферайн във Виена. Диригентът и директор на националния ни оркестър Найден Тодоров e избрал емблематичната Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров за начало на..

публикувано на 04.12.19 в 17:20
Софийска филхармония

Българска рапсодия "Вардар" отново ще звучи в Златната зала на Музикферайн

В аналите на виенското Дружество на приятелите на музиката (Musikverein Wien) присъства изпълнение на Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров - от Виенските симфоници през 30-те години на ХХ век. След десетилетия отсъствие тази емблематична..

публикувано на 04.12.19 в 16:52
Добрина Корчева и Десислава Валентинова

Поезията на Петър Манолов оживява отново в СУ след 30 години

На 7 декември в СУ "Св. Климент Охридски" предстои четене на поезията на забранения преди време поет Петър Манолов. По подобие на организираното от "Кръг 39" през 1989 година четене на забранената му поезия.  Петър Манолов е емигрирал във Франция със..

публикувано на 04.12.19 в 15:39
Сцена от „Африканката“ на Майербер

С неизпълнявано заглавие започна Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

На 22 ноември в Стара Загора беше открито 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. В първата вечер домакините – Държавна опера Стара Загора – представиха премиерно в България творбата на Джакомо Майербер „Африканката“...

обновено на 04.12.19 в 15:08

„Pure“ – сетивна провокация на визуалния артист Християн Бакалов

Само днес и утре в алтернативното пространство на Фабрика 126 до надлез „Надежда“ може да се види разширеният вариант на пърформанса „Pure“ на българския визуален артист Християн Бакалов, който живее в Брюксел. От няколко години Бакалов..

публикувано на 04.12.19 в 12:54
Среща с автограф с Леа Коен ще има и на 7 декември от 16:00 ч. в Книжен център „Гринуич“.

"Жените от кино "Роялъ" като история на българските нрави

Снощи писателката и дипломат Леа Коен представи новия си роман - "Жените от кино "Роялъ". Историята е измислена, но базирана на неща, които действително са се случвали през 30-те годин, разказа авторката в предаването "Хоризонт до обед". „Това е..

публикувано на 04.12.19 в 12:20