Министерството на регионалното развитие ще има трима зам-министри

Снимка: БГНЕС

Трима заместник-министри ще има в Министерството на регионалното развитие. Освободени от правителството на БСП директори на две ключови структури ще бъдат върнати отново на постовете в регионалното министерство - освен директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, бившият директор на Националния строителен контрол Милка Гечева отново ще заема този пост.

Възстановяването на спрените европейски средства по програмата "Регионално развитие" ще е предизвикателството пред един от заместник-министрите на регионалното развитие Йорданка Чобанова, която доскоро е била съветник на президента Росен Плевнелиев. В началото на юни ЕК спря временно финансирането за проектите за туризъм и градско развитие.

В момента колегите правят повторна проверка на проекта, които са по ос три, това е спряната ос, свързана с устойчивото развитие на туризма и в тясно сътрудничество с колегите от ЕК да процедираме напред. Дай Боже да имаме позитивни новини.

Прилагането на стратегията за водния сектор и осигуряването на финансиране е един от основните приоритети в работата на другия заместник-министър на регионалното развитие Радослав Русев.

Тези прословути 12,5 милиарда лева, които трябват за водния сектор, те са идентифицирани в стратегията. Не повече от 30-35, в най-добрия случай 40 % от тези средства могат да дойдат от европейски средства. Така че големите предизвикателства са осигуряване на финансирането на тази стратегия.

Министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева определи като грешка създаването на Министерството на инвестиционното проектиране от правителството на БСП. В служебния кабинет ще има само един заместник-министър на инвестиционното проектиране - арх. Георги Славов.

Това, което бих опитал да направим, да опитаме да огледаме нормативните актове, които зависят от нас, където има съществени възможности за подобряване на строителния климат, за подобряване на проектантската работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!