Карабаджаков: Около 5 000 000 ваксини са необходими за борба с болестта "син език" у нас

Снимка: Радио Шумен

Около пет милиона дози ваксини са необходими за борба със заболяването "син език" у нас. Това съобщи в Карлово заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков. Специалисти от Агенцията посетиха ферма в града и представиха конкретни мерки в подкрепа на стопаните, чиито животни са засегнати от болестта "син език". 

До момента умрелите животни от заболяването в страната са 3074, като само в Пловдивско те са над 330.

Инспекторите посетиха фермата на братята Иван и Марин Ангелови в карловския квартал "Сушица", където има умрели животни от болестта "син език". Иван разказа, че има една умряла крава, две овце и още пет-шест болни. 

Оборите и терените около фермата бяха напръскани срещу комара, който пренася "син език". България възнамерява да поиска финансова помощ от ЕК за тотална ваксинация на домашните селскостопански животни, съобщи зам.-директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Радослав Карабаджаков.

В момента сме в контакт с ЕК. На трети септември имаме техническа среща. България предлага ваксинация на поголовието на преживните животни. Това ще се извърши на два етапа. Първо, там, където не са заболели - още септември месец, и на пролет, догодина, тотална ваксинация на едри преживни и дребни преживни животни.

За ваксинацията на всички чифтокопитни животни са нужни 5 милиона ваксини, които ще струват пет и половина милиона лева. Ако ЕК одобри кампанията, Брюксел ще даде половината сума. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!