Договори по оперативна програма "Траспорт" ще бъдат прекратени заради забавяне на дейности

Три договора по оперативна програма "Транспорт" може да бъдат прекратени поради голямо забавяне на дейностите - съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Става дума за автомагистрала "Струма" и за рехабилитация на жп линиите Септември-Пловдив и Пловдив-Бургас. Бави се изпълнението на общо пет проекта с евросредства по оперативната програма.

При проекта на железопътната линия Септември-Пловдив най-голямо забавяне има в отсечката Пазарджик-Стамболийски, където са изпълнени едва 6 на сто от дейностите, коментира министърът на транспорта Николина Ангелкова:

Проучваме прекратяване на договора, тъй като към момента тази мярка не крие високи рискове, по отношение на загуба на средства на програмата. Има възможност да се обяви нов търг и да се търгува до края на годината.

По проекта за железопътната линия Първомай-Свиленград проблемът е липсата на разрешение за строеж. За железопътния проект Пловдив-Бургас рисково е изпълнението на дейностите в отсечката Церковски-Карнобат-Бургас.

Срокът веднъж е бил удължаван с една година и изтича на 6-и ноември 2014-а, което те в никакъв случай няма да го спазят, така че ние ще активизираме клаузите за неустойки и ако не видим достатъчно мобилизация от страна на изпълнителите, също ще пристъпим към прекратяване на договора, заяви Ангелкова.

Има риск да не бъдат завършени в срок строителните дейности за лот 4 на автомагистрала "Струма" от Сандански до Кулата.

Не се работи на автомагистралата. Изискана е спешна среща с изпълнителния директор на изпълнителя и ако нямаме уверения, че програмата е реалистична и че те ще мобилизират всички ресурси на място, договорът също ще бъде прекратен, коментира министърът.

Министерството на транспорта ще преговаря с Европейската комисия да се увеличи националното съфинансиране за пътните проекти с 50 на сто за периода 2014-а до 2020-а година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!