Близнашки за Георгиева: От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли очакванията ни

Снимка: БГНЕС

От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания, каза премиерът Георги Близнашки по повод номинацията на Кристалина Георгиева за вицепрезидент и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Кристалина Георгиева ще бъде следващият финансов министър на Европа, заяви Близнашки и добави:

Ако бяхме на футболен мач сигурно щях да кажа, че Господ е българин, защото изборът на заместник-председател на ЕК е от огромно значение. Вие си давате сметка, че това е първата комисия, която отразява съотношението на силите в ЕП. Горд съм като министър-председател  и като български гражданин, че комисар Кристалина Георгиева е заместник-председател на ЕК, който ще отговаря за бюджета на ЕС и за човешките ресурси. Този ресор е изключително отговорен и влиятелен. В качеството си на комисар, тя ще работи за общото благо на ЕС като цяло, но не можем като българи да не се радваме, че тя получи такова огромно признание.

Георги Близнашки определи поста като „може би най- важният ресор“. Премиерът благодари на президента за твърдата и последователна позиция в отстояването на номинацията, както и на държавните институции за положение усилия.

Нека се знае, че страната ни ще съдейства Георгиева да изпълнява всички свои функции, декларира още Близнашки и определи номинирания състав на новата Еврокомисия като изключително силен.

Премиерът вече е успял да проведе разговор с Кристалина Георгиева:

Тя сподели, че е огромна отговорността, която се стоварва върху плещите й, защото става дума за бюджет от 140 млрд. евро и персонал в Комисията, който тя ще ръководи от 30 000 служители. Мисля, че си давате сметка за мащабите - огромни мащаби, огромни отговорности. Нека да й пожелаем успех. Аз съм сигурен, че тя ще се справи, но това е, което мога да й пожелая от все сърце, да знае, че България е с нея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!