За последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм

Снимка: Мария Димитрова


Последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Рядко срещаното заболяване се получава при неправилното домашно консервиране, каза д-р Екатерина Радоилска, главен асистент в дирекция "Микробиологичен анализ" в Центъра по обществено здраве.

Високата хигиена при приготвянето, произходът на местните продукти и използването на здрави плодове и зеленчуци са важните изисквания за правилното им консервиране. Ако това не се спазва, се развиват вредни микроорганизми, които водят до болестта ботулизъм, каза д-р Радоилска:

Опасно е, че част от микроорганизмите, които предизвикват инфекции, специално клостридиите, причинителите на ботулизма, те не дават бомбаж, характерен за консервите, и не предизвикват промяна във вкуса и вида на консервата, което е особено опасно.

За зимата столичани консервират най-често чушки и домати.

Вторичната термична обработка на консервите гарантира до голяма степен тяхната безопасност, посочи още д-р Екатерина Радоилска:

При 80 градуса за около 15 минути. В следващата термична обработка при отварянето на консервите, зеленчукови и месни, гарантира до голяма степен тяхната безвредност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!